keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

10kk neukku ja päivän asut

Moikka taas! Me oltiin eilen neuvolassa ja pamautan heti tähän alkuun strategiset mitat: 8990g & 69,5cm.
Henni on kuulemma pätkä, ja sen takia meidän täytyy mennä ensi kuussa mittaukseen, vaikka normaalisti neuvolaa ei pitäisi 11kk iässä olla. Minkä pituisia teidän kymmenkuiset ovat olleet? Muistaako kukaan? Jaksaako kukaan kaivaa neuvolakorttia esille? Tätä äiskää huolestuttaa!

Kysyin siitä toisesta lämpimästä ateriasta ja neukkutäti sanoi, että me voidaan kokeilla josko sillä olisi vaikutusta yöuniin. Henni on nyt siis alkanut heräillä yhä useammin öisin. Viime yönä heräsin klo 2 ihan paniikissa, ja pelästyin että missä Henni on (hän tulee yleensä klo 23 maissa meidän sänkyyn), ja hetken panikoituani tajusin kurkata pinnikseen ja siellä se baby nukkui. Olin ollut tosi väsynyt ja onnekseni Henni päätti sitten juuri viime yönä antaa äidin nukkua. Neiti sai eilen sen toisenkin ruuan, mutta ei sillä voi olla näin nopeaa vaikutusta.

No mitäs muuta voisin kertoa pian kymmenenkuisesta neidistä? Hennin sanavarastoon kuuluvat sanat äiti, isi ja kakka. Me sanotaan joka aamu ''hyvää huomenta maailma!'' ja avataan verhot, ja tänä aamuna Henni sanoi minun jälkeeni ''huomenka''! Se tuli niin selvästi, että mun leuka loksahti auki, mutta olen kuitenkin ihan varma, että tuo oli silkka vahinko, eikä toistu pitkään aikaan uudestaan. Se kuulosti silti maailman ihanimmalta ♥

Hennillä on nyt taas ''isi on paras''-vaihe päällä. Kun me ollaan kaksin, ei ole ongelmaa ja meillä on ihanaa ja Henni on oma iloinen itsensä, mutta kun isi tulee kotiin, ei äiti enää kelpaakaan! Henni haluaa koko ajan olla vain isin kanssa. Henni haluaa isin syliin, Henni haluaa leikkiä isin kanssa, Henni haluaa että isi syöttää ja vaihtaa vaipan. Isi on tosi otettu tästä, ja hoitaa hommat hienosti :)

Mietin tosi pitkään, että haluanko kirjoittaa blogiin kakkajuttuja, ja päädyin siihen lopputulokseen että kyllä. Tykkäisin itsekin lukea pottailusta muiden blogeista, joten päätin kirjoittaa pienen raportin meidän pottailutilanteesta :D Me oltiin Henskulin kanssa Ikeassa reilu viikko sitten, ja ihan hetken mielijohteesta päätin ostaa potan. En ollut kertaakaan aiemmin miettinyt mitään pottailuun liittyvää, eikä mulla oikeastaan vieläkään ole mitään havaintoa, että minkä ikäisenä lasta kannattaisi alkaa totuttaa pottaan. Viikon verran olen nyt kiikuttanut Hennin potalle heti hänen herättyään, ja arvatkaas mitä; me ollaan saatu sinne joka aamu saalis, jes! Muutaman minuutin odottelun jälkeen Henni on tehnyt joka päivä aamupisut- ja kakan pottaan reippaasti. Mainitsin tästä neuvolatädille ja hän kehui Henniä kovasti. Kuulemma on hyvä juttu aloittaa treenailu jo nyt, koska lapsen oppiessa kävelemään voi potalle rauhoittuminen olla paljon haastavampaa. Minkä ikäisenä sinä olet vienyt lapsesi ekaa kertaa potalle?

Kuvasaldo on tälläkertaa ihan surkea, mutta kurkataan nyt vaikka vähän äidin päivän asua että saadaan vähän väritettyä tätä postausta! Alla olevassa kuvassa on muuten se farkkutakki josta lisäsin kuvan jokin aika sitten Instagramiin ja jolle lupasin antaa uuden elämän! Se ei ole vielä ihan valmis, mutta mulla ei ole muita farkkuliivejä ja toi ajoi kyllä eilen asiansa ihan kiitettävästi :)

Joo, enköhän mä nyt muistanut kertoa tältä erää kaiken mielessä olleen :) Ihmettelen muuten suuresti sitä, että vaikka kuinka yritän pitää tiheää postaustahtia yllä, niin aina yllätyn huomatessani, että viimeisimmästä postauksesta on kulunut jo 4-5 päivää tai jopa enemmän! Ajattelen oikeesti aina että jes, nyt on vaan parin päivän tauko, mutta bloggerin avatessani kummastun aina... Miten nää päivät voi mennä näin nopeesti?
PS. JEE!! Näillä näkymin blogi saa uuden ulkoasun 27.6, joten siihen asti joudutte kestämään vielä tota maailman tylsintä banneria! Näin juuri äsken lähes välmiin ulkoasun (jonka siis ihanan Jeminaiseni kanssa suunnittelimme jokin aika sitten ja jota Jemppu on tässä nyt väkertänyt) ja tykkään siitä hirmuisesti! ♥ Toivottavasti jaksatte odottaa! :)

36 kommenttia:

 1. Mikke oli 8kk neuvolas jotai päälle 74cm, nyt tänää pitäs neuvolaa soittaa 10kk aikaa ku unohettii mennä ku se oli :D

  VastaaPoista
 2. Meijän neiti oli 10kk 9575g ja 74cm pitkä

  VastaaPoista
 3. Meillä on viimeks ollu 8kk neuvola ja seuraava on vasta tuo 1v neuvola. Siellä 8kk neuvolassa Tomas kuitenkin oli 75cm(tai 74) pitkä, ei mitään hajua kyllä paljonko nyt olisi pituutta, kun kohta 10kk tulee täyteen.

  Meillä on Tomaksella kans tuo isinpoika vaihe. :D

  Pottailu harjoitukset aloitettiin silloin kun Tomas täytti 9kk, hyvin on mennyt, vaikka välillä ei meinaakkaan enää malttaa istua siinä. :D

  VastaaPoista
 4. Mun vanhemmat tytöt on olleet 10kk iässä: Emilia 74,5cm ja Linnea n. 74cm (ei ollut 10kk neuvolaa mutta 8kk iässä oli 72cm ja 1v iässä 76cm). :)

  VastaaPoista
 5. Meiän tyttö on ollu 10kk neuvolassa 11,8kg ja 77,7cm, mutta hänestä onki aina sanottu että pitkä tyttö. Viimeksi oli 1,5v neuvola ja siellä tyttö oli jo pidempi ja painavempi mitä ite oon ollu sillon aikoinaan 2v neuvolassa, eli pitkä tyttö tosiaan. :D Mutta tuskin tuosta Henskun pituudesta tarvii huolestua, kaikki kasvaa omaan tahtiin. :)

  VastaaPoista
 6. Täh, miten niin liian pitkä? Mikähän jättiläinen Maria sitten olisi teidän neuvolatädin mielestä, kun hän oli 10kk iässä 79,1cm pitkä :D

  Me aloitettiin potalla istumisen harjoittelu, kun neiti oli 8kk ikäinen, mutta vielä silloin hän ei mitenkään kauheasti tykännyt siitä. Mutta suunnilleen 13kk ikäisestä on tykännyt oikein kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pätkä = lyhyt! soru mut oli pakko :D

   Poista
  2. Ai katos, pätkähän siinä lukikin eikä pitkä :D

   Poista
 7. Aivan ihana tuo huomenka <3 mua ärsyttää kun neuvolasta jotenkin aika herkästi laitetaan seurantaan ym nykyään. Onhan se siit toisaalta tosi hyvä, mutta kun tosi herkästi jotkut joutuu ja sit tulee vaan kauhea huoli turhaan :(

  VastaaPoista
 8. Meidän tyttö oli 10kk neuvolassa 69cm ja alta 8kg. Eikä neuvolassa oltu huolissaan :)

  VastaaPoista
 9. Älä stressaa tuon asian takia! Henni kuitenkin on ymmärtääkseni ihan iloinen ja virkeä, kasvaa omaa tahtia jne. Niillä neuvolan käyrillä ei ole mitään väliä! Sillä, miten lapsesi voi, sillä on väliä!

  Meillä 10kk neuvola on vasta edessä (24.6.), joten en osaa sanoa, missä mitoissa meidän tytsy kasvaa, mutta 8kk neuvolassa pituus oli 68cm. Olen itse 162cm pitkä ja mies on n.185cm. En siis usko, että tytöstäkään tulee mitään pitkää näillä geeneillä.
  Me ollaan juostu neuvolassa kasvukontrolleissa niin painon, kuin pituuden takia. Itse olen asialla stressannut, kunnes löysin kanssa tovereita, jotka kasvattavat tällaistä siroa lasta! Syntyessään meidän neiti oli vain 3020g ja 48,5cm. Pienestä on siis lähdetty kasvamaan.

  Meillä neuvolatädit ovat joulun jälkeen vaihtuneet kokoajan, joten itse olin jo jossain vaiheessa vahvasti sitä mieltä, että jossain täytyy olla mittavirhekkin. Totuus paljaistui, kun tytön päänympärys mitattiin painon ja pituuden oton jälkeen, jolloin neiti huusi kuin hyeena. Tulos oli sama, kuin 2kk sitten. Pyysin, voisiko päänympäryksen vielä ottaa ja se otettiin. Päänympärykseen oli tullut reilu 2cm lisää!

  Kasvukontrolleissa ei ole pakko käydä, jos ei halua. Äitinä varmasti tiedät, jos ja kun lapsellasi ei ole kaikki ok. Usko itseesi ja sano neuvolassa suoraan mitä ajattelet.
  Itse sanoin, että voivat laittaa ne käyrät sinne, minne aurinko ei paista. Kukaan nykylapsi ei kasva niiden käyrien mukaan. Aina on niitä, jotka kasvavat reilusti yli, tai reilusti ali. Ei kukaan mene sen ihanteen mukaan.

  Meillä kahta lämmintä ruokaa tyttö on syönyt 8kk iästä asti. Yöunet on suunnilleen 20-08. Joskus herää tissille aamulla, joskus herää yöllä. Joskus ei ollenkaan. Riippuu siitä, millainen päivä tytöllä on takana. Myös hampaat tekevät kiusaa, jolloin syöminen ja viereen pääsy on ehdoton.

  Potta me ostettiin, kun tyttö oli 7kk. Kokeiltiin ja laitettiin takaisin kaappiin odottamaan. 8kk kohdalla kokeiltiin taas ja se oli paljon mieluisampaa jo tytöllekkin.
  Pitkään aikaan sinne ei tullut mitään, mutta istutettiin aina vaipanvaihdon yhteydessä. Eli suunnilleen herätessä, ennen unia ja unien jälkeen, ruokia ennen/jälkeen, illalla ennen nukkumaan menoa jne. Pissoja on nyt saatu napattua reilut pari kymmentä ja kakkoja parit.
  Mielestäni ehkä vain yhdet kakat, koska toiset oli vahinko ripulit, jotka tytöltä pääsi pisun mukana. Toiset siis kunnon kiinteät kakat, joita vääntämällä väännettiin. Vein potalle siis heti, kun alkoi olohuoneessa ähisemään. Vaippaan ehti tulemaan osa, mutta suurin osa vaippaan.

  Aina ollaan pissoista ja kakoista iloittu ja sanottu, että hyvä. Jos tyttö ei halua istua potalla, niin ei kannata väkisin yrittää, ettei tule mitään kammoa. Hennilläkin, kun vielä on reilusti aikaa opetelle tuo pottailun jalo taito.
  Ja kaikki me kai jossain vaiheessa "kuiviksi" opitaan :)

  Sanoja meidän tyttö ei sano vielä ollenkaan (on siis 10kk), joten sen suhteen teillä mennään edellä.
  Meillä taas liikkuminen on kova juttu. Ensin tytsy oppi ryömimään, heti sen jälkeen nousi konttausasentoon, siitä oppi menemään itse istumaan, jonka jälkeen oppi konttaamisen. Sen jälkeen oppi nousemaan pinnasängyssä seisomaan ja nyt seisookin jo milloin mitäkin vasten. Joskus TV-tasoa vasten, joskus sohvaa vasten.
  Pari päivää sitten otti askelia tukenaan lelukori. Työnsi siis lelukoria eteenpäin.
  Konttausta ennen tuli ensimmäinen hammas alas ja nyt odotellaan toisen alahampaan läpi tulemista (näkyy jo ikenen alla).

  En ihmettelisi, vaikka meillä ei olisi juurikaan kasvettu, koska tyttö on kehittynyt noinkin paljon pienen ajan sisällä.
  Lapsethan siis joskus vain oppii ja sitten taas kasvaa. Kasvussakaan pituus ja paino eivät mene käsi kädessä, vaan joskus voi tulla painoa ja joskus pituutta!

  Voin vielä loppu kuusta raportoida meidän 10kk neuvolan strategiset mitat. En usko, että ne olisi paljoa teidän mittoja paremmat. Meillä tyttö painoi 8kk neuvolassa 7040g, joten melkoinen sirpukka. Jos 8kg menee rikki, niin olen kyllä onnellinen! :)

  VastaaPoista
 10. Mun poika oli tänään 6kk ikäsenä 70cm ja paino 9450g :)

  VastaaPoista
 11. Anonyymi 19. kesäkuuta 2013 13.59
  Mun poika oli tänään 6kk ikäsenä 70cm ja paino 9450g :)


  Olkoon tämä todistus siitä, että kaikki lapset kasvavat omilla käyrillään!
  Jo ison vaikutukset lapsen kasvuun tekee se, että kasvaako lapsi äidinmaidolla vai korvikkeella. Geenit ovat toinen iso syy, miksi lapset kasvavat omaa tahtiaan, eivätkä samaa tahtia naapurin lapsien kanssa. Huoli pois, kuten jo aiemmin laitoinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä tavalla se äidinmaito/korvike vaikuttaa? Mun tyttö kasvo äidinmaidol 2kk ja loput korvikkeella, 10kk ikäsenä 68cm ja 8265g. Eli aika saman kokonen Hennin kanssa, joka käsittääkseni saa äidinmaitoa..

   Poista
  2. Esimerkkinä annettakoon se, että korvikkeessa on mm. tauriinia, jota taas on energia juomissa. Eli jos äidinmaitoa ja korviketta vertailtaisi, olisi ero huima. Joissain tutkimuksissa on todettu, että ne ovat melkein vertaisiaan, mutta niin kauan, kuin korvikkeessa on mm. tuota tauriinia, niin suosittelisin jokaista äitiä imettämään tai ainakin yrittämään imetystä! Koska harvoin imetys on se, joka rinnat pilaa yms.

   Enkä sano, että kasvu olisi välttämättä aivan erilainen, mutta esim. korviketta saava lapsi nukkuu usein paremmin (enemmän) ja kakka on erilaista. Usein myös korviketta saava lapsi kasvaa nopeammmin ja on painavampi, kuin äidinmaidolla kasvanut. Meillekkin neuvolassa ehdotettiin jossain vaiheessa korvikkeen antamista, jotta pituuskasvu olisi vauhdittunut.

   Enkä siis sano, että AINA korviketta saava lapsi olisi isompi tai muutakaan, mutta itse olen työssäni usein törmännyt siihen yhtälöön, että korviketta syövä lapsi on se joka syö enemmän ja painaa enemmän.

   Alkuunhan tätä eroa ei huomaa, koska useinhan vauvan ensimmäisten elin kuukausien aikana niin rintaa syövä, kuin korviketta syövä lapsi pullistuu ja sitten kasvu tasoittuu.

   Poista
  3. Niin, unohtui mainita sekin, että korvikkeita saava lapsi aloittaa kiinteät usein aiemmin, eli jo 4-5kk iästä alkaen, kun taas äidinmaitoa saada lapsi menee suositusten mukaan äidinmaidolla 6kk asti, jonka jälkeen saa vasta maistaa kiinteitä pikku hiljaa.

   Poista
  4. Tässä taas huomataan miten erilailla eri vauvat kehittyy, mä kun oon törmänny nimenomaan tällasiin tapauksiin, että korviketta juovat on tosi siroja ja äidinmaidolla kasvavat on taas tuhdimpia :)
   ja kyllä mä uskon, että jokainen äiti ainakin yrittää sitä imetystä, kaikilla se ei vaan yksinkertasesti onnistu.

   Poista
  5. Minä joka sanoin poikani olevan 6kk, 9450g ja 70cm pitkä olen kyllä imettänyt eikä lapseni ole saanut yhtään korviketta. :) kiinteät aloiteltiin 4kk iässä vaikka täysimetinkin.

   Poista
  6. Anonyymi 22.kesäkuuta 2013 8.56
   Työn puolesta olen MONIA lapsia nähnyt ja usein yhtälö ollut tuo toinen (edellä mainittu). Lisäksi työn puolesta tiedän senkin, että kaikki äidit eivät imetä. Jotkut eivät yksinkertaisesti halua, jotkut pelkää. Osa syy on se, että eivät halua pilata rintoja, toinen syy on muisto edellisen lapsen kanssa epäonnistuneesta imetyksestä. Myös yksi syy on silikonit. Myös päihteiden kanssa tekemisissä olevat eivät halua imettää (onneksi), koska eivät halua lopettaa aineiden käyttöä. Eli on näitäkin, jotka eivät ees halua imettää.
   Tietenkin on ne, joilla maito riittää pari kuukautta tai imetys ei vain onnistu jostain syystä, mutta sanoisin, että usein apu löytyisi, jos sitä uskaltaa hakea. Neuvolassa olen töissä ja todella harvoin naiset ovat valmiita näyttämään rinnanpäitään, kun ensin ovat kertoneet, että heidän mielestään nänni on liian pieni ym.

   Poista
  7. Anonyymi 23.kesäkuuta 2013 19.24
   Lasten kasvu vaihtelee, eikä ole sanottua, ettäkö korviketta saava lapsi olisi pulleampi. Geenit ovat iso vaikuttava tekijä siihen, että tuleeko lapsesta 180cm pitkä vai 160cm pitkä.
   Ja edelleenkin, työn takia (neuvola) sanoin, että USEIN äidinmaidolla kasvaneet lapset aloittavat kiinteät vasta 6kk iässä, koska itse ohjaan imettäviä äitejä aloittamaan lapsilleen kiinteät vasta 6kk iässä, koska näin heille on usein parempi. Suoliston IgA-vasta-aine alkaa erittyä puolen vuoden iässä, jolloin lapsi on "valmis" muullekkin, kuin maidolle.
   Poikkeuksia tietenkin näissäkin on, koska jotkut tarvitsevat lisää ravintoa. Ei siis ole poikkeus sekään, että 3kk iässä lapsi saa vellejä.

   Poikkeuksia on, kaikki ovat erilaisia, koska ei kukaan ole samanlainen.

   Poista
  8. Suoliston IgA-vasta-aine alkaa erittyä puolen vuoden iässä, jolloin lapsi on "valmis" muullekkin, kuin maidolle.


   Minulle taas yksitysellä työskentelevä lapsiin erikoistunut lääkäri ja neuvolatätimme sanoivat että 4-6kk olisi kaikista parhain/tärkein ikä aloittaa kiinteät.

   Poista
  9. No ehkä monella on siihen asiaan eri mielipiteet, mutta puolenvuoden iässä suolisto on valmis muullekkin, kuin maidolle. Se on vain fakta.
   Kyllähän jotkut aloittavat kiinteät jo 3kk iässä, eikä siitä välttämättä mitään tule.

   Poista
  10. Meidän vauva sai rintamaitoa, mitä minulta tuli paljon. Siitä huolimatta että maidollani olisi ruokkinut vaikka tusinan vauvoja, pojalle kehotettiin jo 2,5kk iässä alkaa antaa velliä ja 3kk iässä soseita, kun se maito ei vain täyttänyt tarpeeksi ja poika joi "liikaa", minkä johdosta hän pulautteli paljon ja kärsi kovista mahakivuista. Mun mielipide on kaikkeen tähän että nykyisin nojataan vähän liikaa kaikenlaisiin ohjeisiin, lapsi on yksilö ja kehittyy omaa tahtiaan. Meidänkin poika oli kahden kuukauden iässä jo 8 kiloa ja 63cm pitkä, joten ei semmosta sälliä pelkällä maidolla saa kylläiseksi. :P Meille ainakin sanottiin neuvolassa silloin että koska poika on noin suuri ja kehitys on edellä niin hyvin uskaltaa antaa "luvan" kiinteisiin. :)

   Poista
 12. Hei Essi,

  En löytänyt sähköpostiosoitetta! Noh, olen huomannut että bloggaajan löytää useimmiten helpoiten ja nopeiten kommentoimalla blogiin :) Laitatko minulle sähköpostia info@blogirinki.fi tai soitatko 0405165223. Kiitos! Jenni / Blogirinki

  VastaaPoista
 13. Meillä esikoinen oli 8kk neuvolassa 72cm ja 10kg.. Kuopus oli 8kk neuvolassa 76,8cm ja 11,4kg. Esikoinen oli kuopuksen kokonen 1v. neuvolassa :) Kuopus on muutenkin paljon isompi kokoistaan, syntyessään oli jo 55cm ja 5,2kg, mulla oli raskausajan diabetes joten se varmasti vaikutti suureen kokoon. Molemmat lapset on siis poikia. Mut ei näiden isäkään mikään pieni mies oo kun 186cm on pitkä.. Mä oon itse ollut 10kk ikäsenä 70cm ja 8850g, nyt 23v. oon 163cm eli en mä nyt niin lyhkäseks oo jääny vaikka melko kitukasvunen silti oon.. :D Ja useinhan tytöt tosiaan on pienempiä :) Ja tosiaan, kaikki kasvaa omaan tahtiinsa joten ei huolta :)

  VastaaPoista
 14. Meillä poika oli 10kk iässä 8880g ja 73,3cm :-) Nyt 1-vuotiaana 9,4kg ja 76,3cm. Käyrät notkuu muttei koskaan oo mitään "huonoa" neuvolassa sanottu, eikä onneksi liikaa niitä käyriä tuijotettu :-)

  VastaaPoista
 15. Noi neuvolan jutut on usein ihan höpöhöpöä, ne vaan tarkistaa:) eli älä oo huolissasi! Me ollaan käyty melkein joka kuu tytöbkanssa painokontrolleissa kun on niin pieni, mutta kun kasvaa omalla käyrällään niin hätää ei ole. En muisa mitä neiti oli kymmenkuisena, mutta vuoden ikäisenä 72cm ja 8200g.

  Meillä pottailu aloitettiin joskus 11kuisena, nyt on tosiaan haastavmpaa kun tyttö liikkuu niin paljon.. :(

  VastaaPoista
 16. Meillä ei ollut kymmenkuukautis neuvolaa, mutta 8kk pituus oli muistaakseni jotain 68cm ja paino 7105g(jollen väärin muista) nyt 1v. Neuvolassa oli pituus 73cm ja paino 7540g joka oli huhtikuussa, kotona katsottuna tosin painoa on nyt reippaasti yli jo kahdeksan kilon eli meillä liikkumaan lähtö on saanut painon järkyttämään neuvolassa. Pituutta taas on tullut kokoaika ihan normaalisti :-)

  VastaaPoista
 17. Mulla on 20.8 syntynyt poika jonka 10kk mitat oli 11 kg 140 grammaa ja 75cm.

  VastaaPoista
 18. Meillä ollaan vasta 6kk ja mitat on 11,5kg ja 74,5cm. Eli ollaan sieltä "toisesta päästä". Sinuna en huolehtisi, jokainen lapsi kasvaa omaa tahtiaan ja geenit vaikuttaa näissä jutuissa paljon. :)

  Neuvola sanomiset aiheuttaa varmasti huolta, mutta onhan se hienoa että Suomessa on tilanne että tämmösiä asioita tarkistellaan. :) Hyvää juhannusta teille! <3

  VastaaPoista
 19. Meidän tyttö oli syntyessään 47cm ja 10kk iässä 71cm. 1-vuotiaana 72,5cm ja nyt 3-vuotiaana melkein 89c.
  Hän on aina kulkenut pituuden puolesta vähän miinuskäyrillä ja onhan sitä seurailtu.
  Välillä on myös ollut hidastumista kasvussa ja välillä taas tullut pyrähdyksiä, eli ei kannata huolestua vaikka jossain kohtaa kasvu hetkellisesti hidastuu. :)

  VastaaPoista
 20. Tosi hienoa että oot aloittanut pottailun jo näin aikaisin! Riippuu ihan vanhemmista milloin pottailun aloittaa, mutta itse lapsettomana ihmisenä jolla ammattina on lastenhoito niin sanoisin että mitä aiemmin sitä paremmin. Meillä on töissä muutamia lapsia jotka ovat jo 3v ja kakkaavat ja pissaavat vaippaan. Mun mielestä on ok vielä ton ikäisellä vahinkojen takia pitää vaippaa, mutta musta jo kolme vuotias on sen ikäinen, että pitäisi normaalin lapsen osata jo olla kuiva. Mutta suurin osa meillä lapsista on kuivia siinä kohdilla kuin täyttää kaksi. Ja sulla ainakin on aikaa harjoitella rauhallisesti pottailua! :) Vaikka en omia lapsia vielä omaakkaan, niin halusin silti kuitenkin tuoda oman ("ammatillisen") näkökulmani esille :) Jokainen kuitenkin aikanaan ja tavallaan, kaikki lapset on erilaisia ja oppivat myös eriaikaan potalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvola antaa usein ohjeet aloittaa pottailu kokeilut silloin, kun lapsi oppii istumaan. Jos tuntuu lapsesta epämukavalta, niin potalla ei saa huudattaa. Vaan potalta pois, ja myöhemmin uudelleen. Jos potasta jää lapselle kammo, niin uskon, että silloin kuivaksi oppiminen viekin hetken, mutta usein lapset alkavat tykkäämään potalla käymisestä viimeistään 1,5v iässä.

   Hurjaa, että töissäsi on lapsia, joilla on 3vuotiaina vaipat. Mäkin olen tavannut näitä "tapauksia", mutta usein näiden lasten vanhemmat eivät ole ostaneet pottaa, vaan olettavat lapsen osaavan käydä suoraan potalla. Tietenkin lapsi osaa siihen tarpeensa tehdä, mutta se vaatii sen, että aikuinen vie lapsen pöntölle ja antaa lapselle tukea. JOS ei sitten ole ostanut sitä supistajaa, joka pienentää pöntön reijän lapsen takapuolelle sopivaksi.
   Mutta neuvolassa tämäkin usein otetaan puheeksi, koska kyllä 2vuotiaana olisi jo ok alkaa harjoittelemaan kuivaksi oppimista. Etenkin, jos täyttää kesällä tuon 2vuotta. Kesäkin, kun on kuitenkin niin helppoa aikaa kuivaksi opettelun suhteen. Etenkin tytöllä. Jos pikkuhousut kastuu, niin uudet jalkaan (jos siis on mekko).

   Poista
 21. 8kk neuvolassa tyttö oli 74cm ja 9,3kg. Pottailut aloitettiin, kun tyttö oli noin 6 kuukautta ja aamuisin tehdään pissat ja ruuan jälkeen kakat.

  VastaaPoista

© Bella Bambina 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis - Jemina Immonen