maanantai 14. tammikuuta 2013

Naminaminaminami porkkanaa!

Henni sai äsken ensimmäistä kertaa porkkanaa! Tuo oli meidän eka sosekokeilu. Yritin muutama päivä aiemmin antaa hiukan perunaa, mutta sitä ei mennyt suuhun ollenkaan. Henni oli juuri oppinut pärisemään, joten siitä ei tosiaankaan tullut yhtään mitään. Mutta porkkana oli Hennin mielestä tosi super namia! Hän söi sitä innokkaasti alkuirvistelyjen jälkeen, ja alkuirvistelyt johtuivat varmaankin vain ruuan rakenteesta, vaikka yritin saada soseesta mahdollisimman hienoa.
 Laitoin keitetyt porkkanat siivilän läpi useamman kerran, ja murskasin niitä vaikka kuinka kauan lautasellakin. Pumppasin vähän maitoa, ja sekoitin maidon ja porkkanat. Keitettyjä porkkanoita oli niin runsaasti, että mä tein porkkanasosetta pakkaseenkin! Innostuin ihan tästä soseiden tekemisestä :D Tosin pakkasessa olevassa soseessa ei ole maitoa, sekoitan maitoa vasta sitten kun ruualle tulee tarvetta. Laitoin pienen määrän porkkanaa myös jääkaappiin, että voin antaa sitä ehkä myöhemminkin tänään ja huomenna. Katsotaan, tuleeko masuvaivaa tai muuta, ja sen mukaan mennään :) Mä laitoin noi soseet jääpalamuotteihin ja sitten jääkaapin kautta pakkaseen :)
Mä oon lueskellut lähiaikoina monia keskusteluja soseiden aloittamisesta. Mä oon kiinnostunut kovasti aiheesta. Mun mielestä tästä aiheesta ei voi tapella. Kun etsin tietoa siitä, että millä kannattais aloittaa maistelu, törmäsin useisiin mielipiteisiin; jonkun mielestä ensin pitäis antaa jotain makeaa, jonkun mielestä jotain ''suolaista''. Jonkun mielestä porkkanalla ei missään nimessä saisi aloittaa, ja toiset sanoo, että sitä on hyvä antaa ensin. Kazakstanissa aloitetaan yleensä omenalla. Suomessa suositellaan, että vasta 1 vuotias saa maistaa omppua. Sama mansikan kanssa. Noh, minäpä aloitin meidän kiinteiden maistelun nyt Hennin ollessa viikkoa vaille 5kk, enkä ota tästä kovaa stressiä. En aio vielä hetkeen alkaa ruokkia Henniä soseilla, vaan täysimetän nyt tuohon puoleen vuoteen asti ja tässä sivussa vaan annan Hennin maistaa välillä jotain kiinteää. En kiirehdi asian kanssa, koska Henni kasvaa loistavasti rintamaidolla. Joidenkin mielestä maailmanloppu ja alle puolivuotiaalle soseiden antaminen on suurinpiirtein sama asia, joten luultavasti mä saan kuulla tästä valinnastani, että annoin nyt jo Hennille jotain muuta kuin maitoa. Mutta yritän ignoorata kommentit, koska voitte olla aivan varmoja, että en ikinä tekisi Hennille mitään, mistä ois oikeesti haittaa.

Loppuun vielä ihana kuva mun muruista, joka on myös instagramissa! Ihanaa ja aurinkoista maanantaita kaikille ♥

9 kommenttia:

 1. mä alotin kolme viikkoo sitte soseiden antamisen meidän neitille joka täyttää 16päivä 4kk, mulla tulee maitoo niin vähä ettei se sille enää riitä ja neuvolassakin sano että voi alottaa maistelemaan erisoseita ja kun toi tyttö juo korvikkeita ja suostuu ylipäätänsä juomaan pullosta niin mikäs siinä, oon kyllä saanu kuulla siitä että olis pitäny imettää puoleen vuoteen asti mutta ihan turhaa mä syötän toista eka tissillä ja sitte pullosta lisää ku masu ei tullu täyteen. eikä meillä oo mitään mahavaivojakaan tullu noista mitä on saanu, musitkkaa ja päärynää. aattelin nyt alkaa antamaan perunaa tai porkkanaa tai niitä yhdessä, saa nähä kuinka ne maistuu nyt kun ensin on saanu makeeta ;) mut eiköhän jokainen äiti tee omalla tavallaan niin kun parhaaks näkee! ;)

  VastaaPoista
 2. Sitten kun noita soseita rupee enemmän meneen, kannattaa ostaa blenderi/tehosekotin/mikskä niitä nyt sanotaankin :D kun niillä saa niin paljon helpommin niin paljon sileempää sosetta tehtyä :) ja jonkun ihan kohtuu hyvän saa about 30eurolla ostettua, että ei ees oo mikään kallis hankinta jota varten joutuis sata vuotta säästään :D

  VastaaPoista
 3. mulle sanottii jo 3 kk neuvolas, et voin alkaa antaa soseit pikku hiljaa. :) peruna-porkkanaa saa ainaki yhdistettynä kaupasta. Samoin bataatti on yks millä voi alottaa. Mulle ainaki suositeltii eka antaa "suolasta" ettei totu ensin siihen makeeseen. :) Mut näissäki on varmaan eri neuvoja eri paikoissa. Ja hedelmä soseis suositteli et antais aluks semmost missä on vaan yhtä, et jos tulee jotain allergiaa,ni tietää mistä se on tullu. :p (päärynä _kuulemma_ allergisoivin)Mun mielestä on ainaki tärkeint se et lapsi saa ruokaa, ja masun täyteen, ihan sama missä vaihees alottaa soseet, jos ei masuvaivoja tule, niiin siiitä vaan! :)

  VastaaPoista
 4. Tuosta kun sanotaan ettei kannattas alottaa "makeella" niin äidinmaitokinhan on makeeta.. siihenhän se vauva on jo tottunu. Kaks lasta mulla ja kummallekki oon ensimmäisenä antanu päärynää. Ei ollu ongelmia perunan yms syönnissä vaikka olinki makealla alottanu.

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia taas<3
  Meil on toi sama sydän jääpalamuotti! :D
  Annoin Lukaksen maistaa jouluaattona ekan kerran sosetta peruna-porkka-mun maito sekoitusta :P Nyt Lukas syö aina päivällä peruna-porkkanaa ja illalla jotain hedelmä-pilttiä: päärynää, persikkaa ja banaania, punaposkea tai mangoa.. :) Masuvaivoja ei ole ollut :) Mun maito on silti se ykkönen ja sitä menee eniten :) Haluan imettää ainaki siihen asti ku Lukas on 1 v :)

  VastaaPoista
 6. Meillä on annettu poitsulle soseita jo noin 4kk iästä alkaen maidon ja vellin (aloitettiin senkin anto jo 3kk iässä) ohella. Joku vauvapoliisi tästäkin tiedosta saattaa nyt menettää yöunensa, mutta vauvat on kuitenkin kaikki yksilöitä ja erilaisia. Meidän rakas nyt on vain alusta asti ollut kova poika syömään ja jos ei maidolla tule kylläiseksi, niin kuka sitä nyt lapsen antaa nälkää nähdä. Mahavaivojakaan ei meillä ole ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha anteeks kun tuun tähän sun kommenttiin hölisemään mut aivan ihana termi toi vauvapoliisi :DD voin niin kuvitella et sellaset täällä partioi ja oikeen odottaa lausetta johon tarttua ja josta provosoitua!

   Poista
 7. ihana lukea taas teijän kuulumisia! Henni on kasvanu valtavasti :) huippu juttu et oot onnistunu imettämisen kanssa ja on hyvät fiilikset :) se on aivan huippu fiilis ku näkee miten muksu kasvaa ja tutustuu uusiin asioihin kuten uusiin ruokiin :) me alotettiin soseiden maistelu niinkin "epäsopivasti" kun päärynällä :D nyt tuo pikkumonsteri vetelee jo päärynät ja greipit ite :P raukkeli vaan kun ei hampaita oo.. vois käyttää suunnattoman paljon paremmin tuo syönti jos ois hampaita. onkos teillä muuten yhtään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kivasta kommentista! :) Hampeja ei vielä oo, mutta ikenet kutiaa ihan hirmuisesti.

   Poista

© Bella Bambina 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis - Jemina Immonen